Projekt MOZIRA organizirao znanstvenu konferenciju Razvoj novonastalih gradova u Hrvatskoj tijekom 19. i 20. stoljeća

U utorak, 26. veljače 2019. na Hrvatskome institutu za povijest održana je znanstvena konferencija  Razvoj novonastalih gradova u Hrvatskoj tijekom 19. i 20. stoljeća, koju je organizarao projekt MOZIRA, a financirala Hrvatska zaklada za znanost.

Plenarno izlaganje na temu ˝Građevni redovi i regulatorno planiranje Zagreba u razdoblju od 1850. do 1918. godine˝ održao je dr. sc. Zlatko Jurić, redoviti profesor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Radni dio konferencije otvorio je dr. sc. Mario Bara sa Hrvatskoga katoličkog sveučilišta, izlaganjem na temu ˝Socijalistička modernizacija grada: iskustvo Hrvatske˝. Slijedilo je izlaganje dr. sc. Hrvoja Volnera ˝Nastanak i razvoj Belišća˝, te zajedničko izlaganje djelatnika Hrvatskog instituta za povijest Hrvoja Čape i Marina Manina ˝Izgradnja rudarskog naselja Raša˝. Prvi dio konferencije zatvorilo je izlaganje dr. sc. Ivana Brlića ˝Nastanak i razvoj Ličkog Osika˝.

Nakon kratke pauze, drugi dio konferencije otvorio je dr. sc. Tomislav Anić izlaganjem ˝Modernizacija Zagreba u prvoj polovici 20. stoljeća – elektrifikacija naselja s periferije˝. Uslijedila je prezentacija  Gorana Rajiča ˝Miljokazi u povijesnom razvoju telefonije u Zagrebu˝, te izlaganje dr. sc. Lidije Bencetić ˝Primjeri stambene izgradnje u Zagrebu od kraja Drugoga svjetskog rata do 1960-ih˝. Konferenciju je svojim izlaganjem zatvorila dr. sc.  Kristina Milković ˝Nastanak Mirogoja kao središnjeg zagrebačkog groblja˝.

Izlaganja s konferencije Razvoj novonastalih gradova u Hrvatskoj tijekom 19. i 20. stoljeća biti će objavljenja u monografiji koja se priprema u sklopu projekta MOZIRA.

MOZIRA_Konferencija Razvoj gradova_knjiga sazetaka

 

 
 

Leave a Reply